Siveltimien huoltaminen ja valinta

Siveltimien oikeanlainen huoltaminen lisää reilusti siveltimen käyttöikää. Monesti huonosti hoidettu ja ehkä väärin valittu sivellin voi jopa pilata lopputuloksen. Erilaiset maalauskohteet vaativat hieman perehtymistä erilaisiin siveltimiin. Omassa maalausnurkkauksessani on monenlaista sivellintä eri tarkoituksiin, johtuen elinikäisestä taidemaalausharrastuksesta joka kuuluu työhöni yrittäjänä. Tässä artikkelissa on muutamia käytännön kautta opittuja vinkkejä siveltimien käyttämiseen ja säilyttämiseen.

Siveltimen valinta
Sivellin valitaan käytettävän maalin ja kohteen mukaan. Monesti sorrutaan käyttämään halvimpia vesivärisiveltimiä, mitä on saatavilla. Itse suosin keskihintaisia siveltimiä. Varsinaiseen tarkkuustyöhön käytettävistä siveltimistä suurimman osan olen hankkinut taiteilijatarvikeliikkeistä.
Käytän paljon keinoharjassiveltimiä, jotka soveltuvat yllättävän hyvin akryyliväreillä maalaamiseen, niissä on usein hinta/laatusuhdekin kohdallaan. Sivellinpakistani löytyy myös luonnonharjaksisia siveltimiä, joita suosin varsinkin kun pyrin tarkkuuteen ja ohuisiin viivoihin.
Oikeastaan sivellin kannattaa valita oman tuntuman mukaan, jokaisella on hieman eri mieltymykset ja tekotavat, jotka vaikuttavat paljon siihen, millainen sivellin tuntuu itselle parhaalta.



Sivellin käyttötarkoituksen mukaan
Jaottelen siveltimet käyttötarkoituksen mukaan. Leveitä, litteitä siveltimiä käytän kun tarvitsen tasaista pintaa, esimerkiksi isompien alueiden sävytys tai pohjamaalaus. Viistokärkisiä tekstaussiveltimiä käytän erilaisten kuvioiden maalaamiseen. Pyöreäkärkiset siveltimet taasen soveltuvat parhaiten yksityiskohtien maalaamiseen ja vaikkapa raidoitusten tekoon. Pitkillä harjaksilla varustettuihin siveltimiin voidaan ”tankata” maalia enemmän kuin lyhytharjaksisiin, joten omasta sivellinpakistani löytyy molempia.
Siveltimen käyttöön ottaminen
Uusi sivellin kannattaa ensi tarkastaa silmämääräisesti. Jos sivellin on käyttämätön, kannattaa katsoa, ettei siinä ole irtokarvoja, jotka sojottavat eri suuntaan. Riippuen siveltimestä, voidaan sivelitimen kärki tässä vaiheessa hioa P240 hiomapaperilla (lähinnä isommat siveltimet ja pensselit) Seuraavaksi sivellin kastetaan ohenteeseen ja tarkastetaan siveltimen maalauspinnan eli kärjen muoto. Tarvittaessa leikkaan siveltimestä kaikki väärään suuntaan sojottavat irtokarvat, ja trimmaan kärjen muodon oikeanlaiseksi. Testaan siveltimen aina ensin käytettävän maalin ohenteella, eli kastelen siveltimen juuriaan myöten ohenteessa, myös silloin kun kyseessä on aikaisemmin trimmattu sivellin. Näin toimien siveltimen harjasten juureen ei pääse maalia ja se on helpompi puhdistaa käytön jälkeen.
Siveltimen huolto ja pesu käytön jälkeen
Käytön jälkeen sivellin tulee pestä käytetyn maalin ohenteella ja kuivata huolellisesti. Sivellintä pestäessä tulee muistaa, että kun kuivataan sivellintä, sen harjaksista ei saa vetää ohennetta pois vaan sitä tulee pitää puristella peukalon ja etusormen välissä, jolloin ohenne ja maalijäämät saadaan pois. Monesti sivellin kuivataan tai pestään väärin, eli puristetaan sormilla harjaksia ja vedetään siveltimen rungosta poispäin, jolloin osa harjaksista voi irrota.
Siveltimen puhdistus vaiheittain:
- Sivele ylimääräinen maali siveltimestä, kääntele sivellintä käytetyn maalin ohenteessa kunnes maalia ei enää ole harjasten välissä.
- Kääntele sivellintä puhtaassa ohenteessa, puhdas ohenne poistaa viimeiset maalijäämät siveltimestä.
- Purista sormin siveltimen harjaksista loput ohenteeet.
- Siveltimestä riippuen voit pyörittää sivellintä kämmenten välissä ja kuivata harjakset.
- Tarkista siveltimen harjasten kunto, jos et käytä sivellintä hetkeen niin laita siveltimeen suojaöljy(poistettava ennen seuraavaa käyttöä lakkabensiinillä eli tuttavallisemmin tärpätillä)





Siveltimien säilytys
Säilytä siveltimet joko vaaka-asennossa tai harjakset ylöspäin. Suurin virhe on laittaa sivellin likoamaan ohenteeseen harjakset alaspäin. Näin toimien siveltimen harjakset vääntyvät ja sivellin on lähes käyttökelvoton. Hyvä säilytysastia siveltimille on muovinen rasia, jossa on riittävä tila siveltimille tai jos siveltimiä käytetään usein, muki tai kotelorakenne, jossa siveltimet voidaan säilyttää harjakset ylöspäin. Parhaat ja kalleimmat siveltimet säilytän metallisessa siveltimien säilytykseen tarkoitetussa laatikossa, jossa on sisällä metallinen kierre, johon siveltimet voidaan asetella siten, että harjakset eivät kosketa reunoja.


Erilaiset paletit maalausta varten
Sivellinmaalauksessa on hyvä käyttää paletteja. Akryylimaalit ja valmiiksi ohennetut kynäruiskumaalit ovat yleensä pienissä astioissa, jotka sinällään toimivat hyvin sellaisinaan. Käytän paljon kohtuullisen edullisia muovipaletteja vesiohenteisten akryylivärien kanssa, metalliset tai folioidut paletit tulevat kyseeseen liuotinohenteisia maaleja käytettäessä.



Tarkennusta artikkeliin (26.2.2025)
Kollegani, maalarimestari Jouko Ignatius tarkentaa vielä siveltimien huoltoa:
”Opetin aikoinaan koristemaalausta, näädänkarvalla olevat pitkävartiset kirjoitussiveltimet opetettiin voitelemaan vaseniililla, samalla muotoiltiin kärki”
Kiitokset tarkennuksesta,
Jari
Joukon ajatuksia maalarin ammatista ja kouluttamisesta lisää: