True Flames

True Flames

Miten tehdään aidon näköiset liekkikuviot? Tämä artikkeli esittää yhden tavan tehdä aidon näköisiä liekkejä. Tämä artikkeli on alun perin kirjoitettu Pintakillan vanhalle sivustolle ja nyt uudistettu ja vähän korjattu sanamuotoja.

Tarvittavat materiaalit

  • Sablonaveitsi
  • Lyijytäytekynä tai lyijykynä
  • ohut pahvi sablonaa varten
  • sablonamuovi
  • P240 hiomapaperi
  • Kynäruisku ja perussävyt
  • Tulostettuna kuvia aidoista liekeistä mallikuviksi
Kuva liekistä ja sen perusteella leikatut sablonat

Alustavat toimenpiteet:
Piirrä ja leikkaa ensin sablonat. Mieti minkä tyyliset liekit haluat maalata. Sablonia tarjotaan valmiiksi leikattuna paljon netissäkin, mutta monesti valmiissa sablonissa ei välttämättä ole sopivia kaaria kaikenkokoisiin töihin. Hyvä keino oikeanlaisten sablonoiden tekemiseksi on ottaa malliksi kuvia elävistä liekeistä ja piirrellä ensin valkoiselle paperille tyypillisiä kaarimuotoja liekeistä, kunnes sablonaa varten on riittävästi erilaisia kaaria.

Sablonamuoville tehdyt sablonat säilyvät parempina pidempään.

Valmiita sablonia hallin lattialla kuvattuina. Muovisablonia tehdessä leikkausveitsen tulee olla hyvässä terässä, sillä muuten kaarien leikkaaminen on työlästä. Kuvan sablonat on valmistettu allaolevaa työtä varten.

Kun katsot tarkasti tätä kuvaa, voit löytää siitä samoja kaaria kuin ylemmän kuvan sablonista. Tässä työssä True Flames-tekniikalla tehdyt liekit tukevat muuta raidoitusta.

Maalaustyöt

Maalaustyöt aloitetaan pohjan sävyttämisellä, itse suosin tummia sävyjä kirkkaan liekkikuvion pohjalle, jolloin kontrasti on suuri ja liekkikuvio tulee oikeuksiinsa. Yleisenä sääntönä on, että tee riittävän suurella kontrastilla liekkikuviot, sillä oikeastikin liekki on kirkas. Mitä suurempi kontrasti, sen paremmin maalaus kuvaa hehkuvaa liekkiä.

Maalaustyö voidaan jakaa maalattavien kerrosten mukaan muutamaan eri työvaiheeseen:

  • Ensimmäinen kerros, ns. hehkun maalaaminen vapaalla kädellä, yleensä valkoisella tai vaalean keltaisella.
  • ensimmäinen taustaliekkikuvio, joka maalataan tilanteesta riippuen ensin valkoisella ja sitten häivytetään magentalla yli. (Voidaan myös maalata suoraan valkoisen ja magentan seoksella)
  • Toinen taustaliekkikuvio, joka maalataan vaalean keltaisella
  • Oranssi häivytys
  • Liekkien taustan häivytys (tarvittaessa, jos maalaus tehdään vaalealle tai kirkkaalle pinnalle)

Liekkien maalaus aloitetaan magentalla/punaoranssilla, jota tässä kuvassa näkyy vasemmalla ylänurkassa. Kun punainen ns. taustaliekki on saatu tehtyä, jatketaan seuraava kerros vaalean keltaisella, jota näkyy keskellä kuvaa sekä oikealla. Oikealla näkyy myös punaisella tehty taustaliekki keltaisen kerroksen taustalla. Tässä vaiheessa tehdyt liekkikuviot ovat molemmat vielä ns. taustaliekin osia.

Kuvassa punainen ja keltainen liekkikuvio on häivytetty yli oranssilla ja magentalla(reunat). Tässä vaiheessa keltainen, kirkas ns. sisäliekki ja hehku puuttuvat. Lisäksi konepeittoon on ruiskutettu tumman ruskealla punaiseen osioon varjo, jolloin punaoranssi liekkikuvio erottuu paremmin punaisesta taustasta.

Sisempi liekki maalattuna kirkkaan keltaisella (Sekoita valkoiseen keltaista, mitä enemmän valkoista sävyssä on, sitä paremmin se peittää alla olevan kuvion) Huomaa mallikuva teipattuna lähelle maalauskohdetta. Vaikka mallikuvaa ei orjallisesti tule noudattaakaan, siitä on paljon apua kuvioiden sommittelussa. Tavoitteena tässä kuvassa on saada mahdollisimman aidot liekit reunustamaan Pontiacin kotkalogoa.

Lähes valmis liekkikuvio. Edellisen kuvan jälkeen on häivytetty liekkikohdat kuultavalla auringonkeltaisella sävyllä jonka jälkeen on lisätty hehkukohdat vaaleankeltaisella. Kirkkaimpiin kohtiin on häivytetty hyvin maltillisesti puhdasta valkoista. Myös kotkalogon reunat on korostettu vapaan käden maalausteknikkaa käyttäen.

Valmis maaalaus autossa kiinni. Huomaa viimeistelyvaiheessa lisätyt hehkukohdat, jotka näkyvät kuvassa valkoisina. Tämä maalaus on siinä rajoilla, onko liekeissä liikaa ”rönsyilyä”, yksinkertainen on aina parempi.

Harjoitustyö levylle

Levyihin on maalattu ensin tummanruskea/musta tausta.

Ensimmäiseksi tehdään valkoisella liekin muoto, hehku. Tämä kerros voi olla melko karkean näköinen hahmotelma.

Toisin kuin konepeittoon maalatun kotkan tapauksessa, tässä versiossa häivytetään ensin kuultavalla keltaisella liekin keskiosat, jonka jälkeen siirrytään oranssin kautta punaiseen tai magentaan.

Sablonan avulla tehdään liekkikuvio häivytetyn alueen sisäpuolelle.

Liekkikuvio tehdään valkoisella häivytettyjen osioiden sisäpuolelle/päälle. Lähes koko alue on peitetty uudella liekkikuviolla.

Kuvion reuna-alueille häivytetään ensin punaista ja sen perään magentaa, magenta lähinnä tummien alueiden päälle.

Seuraavaksi häivytetään liekkikuvion keskustan päälle ensin kirkas keltainen, jonka jälkeen auringonkeltainen ja oranssi. Kirkkain sävy jää näkyviin keskelle ja auringonkeltainen ja oranssi enemmän kuvion reunoille. Magenta ja punainen häivytys jäävät näkyviin osin tummien kohtien päälle.

Sablonoiden avulla tehdään valkoisella liekkikuviot keskelle taustakuviointia. Kuvassa on liekkejä vahvistettu sablonamaalauksen jälkeen vapaalla kädellä maalaten kynäruiskulla.

Viimeiseksi lisätää auringonkeltainen häivytys valkoisella maalattujen kuvioiden yli häivyttäen. Liekin keskustaan laitetaan kirkkaan keltaista kuultavaa sävyä ensin. tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä myös valkoisen ja keltaisen seoksella korostuskohtia, joita näihin levyihin ei ole tehty.

Kuvakooste liekkimaalauksista. Osa maalauksista on tehty hyödyntäen muitakin tekniikoita kuin tällä sivulla esiteltyä tekniikkaa.

Jari

Vastaa