Scania Kustom King

Scania Kustom King

Kuljetus Nukala Oy:n autot ovat olleet erikoismaalariurani hienoimpia. Maalasin Mikko ja Ritva Nukalalle 8 autoa 90 luvulla, viimeinen taidettiin maalata 2003. Vuonna 2023 Mika Nukala, Kuljetus Nukala Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä soitti alkuvuodesta ja tiedusteli, jos vielä yksi auto maalattaisiin Mikko Nukalan muistoksi.

Mika halusi, että autossa ei ole muotokuvia vaan koko Kuljetusliikkeen historiaan liittyviä aiheita maalattuna. Auton sävyksi laitetaan mitä valkoisin helmiäissävy, jolla myös maalataan tukkitolpat ja nosturi. Mikan toiveesta en juuri katsellut, millaisia maalaustyylejä muilla on, sillä olihan itselläni 20 vuotta viimeisestä rekkamaalauksesta. Tavallaan jatkoin ”Nukalan tyylillä” sillä olihan viimeisin maalaamani auto vielä hallin pihalla.Teimme raidotustyylini kehittyessä Nukalan autoihin näkyvän ja erottuvan omaleimasen tyylin jossa raidoitukset kiersivät hyttiä puolipyöreästi ja alleajosuojien grafiikat tukivat ohjaamon raidoitusta.

Mika Nukalan kanssa tutustuttiin uuteen autoon. Scanian muodot ovat hämäävän samanlaiset kuin 20 vuotta sitten, mutta täysin uudet.

Auton suunnittelu aloitettiin Mikan ja hänen vaimonsa Tiina Nukalan kanssa. Nopeasti mukaan suunnittelutiimiin tuli heidän tyttärensä Sofia Nukala. Sofia nimettiin taiteelliseksi johtajaksi projektille, sillä hän opiskelee media- ja taidealaa.

Tämä tietokoneella piirretty raitaehdotus päätettiin ottaa maalauksen pohjaksi.

Suunnittelua

20 vuoden tauon aikana erikoismaalausten suunnittelu oli kokenut täydellisen muutoksen. Silloin ennen teimme Nukalan keittiön pöydän ääressä lyijykynäluonnoksia Mikon ja Ritvan kanssa, kun nykyään suunnitelmat piirretään suoraan vektorigrafiikkana, joista voidaan luoda sablonaleikkuriin valmiit leikkausmallit. Aikaisemmin kaikki terävärajakuviot tehtiin teipistä suunnitelmapiirroksen mukaan. Uuden mallin mukaisesti grafiikkatiedostot lähetettiin Mainosvarikko Oy:n Jussi Alasalmelle, joka ammattitaidolla muunsi ne sablonoiksi.

Tein sablonoiden ”nylkemisen” itse. Teipin kuvioista karsittiin muut paitsi ns. outline eli kuvioita ja tekstiä reunustava ohut viiva pois.

Sablonien lisäksi suunnitteluvaiheessa määriteltiin autossa käytettävät maalien sävyt ja mahdolliset erikoismaalaustekniikat. Aluksi tein sävymalleja muovisiin värimallialustoihin, joissa on erilaisia muotoja. Mikan kanssa katsottiin mikä helmiässävy sopisi Scaniaan parhaiten.

Pienet formulamallineet toivat parhaiten esiin helmissävyjen eri vivahteet.

Oikean sävyn löydyttyä tein metalloinnista muutaman mallin, sillä autoon haluttiin kultaa ja metallointikultaa. Hankin aitoa kultaa joilla osa teksteistä tehtiin sekä samansävyistä metallointikultaa. Haasteeksi muodostui sopivan mixtion-sideaineen löytäminen, joka kestää maali- ja lakkakerrosten välissä. Päädyin lopuksi vesiohenteiseen, nopeasti kuivuvaan mixtioniin perinteisen öljypohjaisen sijaan.

Tarvikkeiden hankintaa ja valintaa

Auton maaleja valittaessa päädyin aluksi Dynacoat-raskaan kaluston vesiohenteiseen maaliin erikoismaalauksissa. Loppujen lopuksi käytin PPG:n liuotinohenteisia maaleja pääsääntöisesti, koska maalauskuukaudeksi valitun Heinäkuun sääolosuhteet osoittautuivat vesiohenteisten maalien suhteen liian kosteiksi. Vettä satoi kolme viikkoa yhtämittaa, joten ilmankosteus oli sellainen etteivät vesiohenteiset tuotteet toimineen normaaleissa halliolosuhteissa.

Pakkasin autoon riittävästi maaleja. Dynacoatin antiscratch-lakka toimi parhaiten vanteissa ja irto-osissa, joita lakkasin työn edetessä.
Iwatan kynäruiskut ja SEM:n candyt pakattiin mukaan. Hankin myös riittävästi uusia siveltimiä, suosin viistokärkisiä tekstaussiveltimiä lähes kaikissa taiteellissa töissäni. 3M toimi teippien ja hiontatarvikkeiden toimittajana. Raidotusteippiä menikin mukavasti työn edetessä.

Maalaamotöitä Ristimaa Customs, Lapua

Scanian pohjatöistä ja pääsävyn ruiskutuksesta runkoon sekä päällirakenteisiin vastasi Ristimaa Customs Lapualta. Ristimaalla on pitkät perinteet erikoismaalattujen autojen pintakäsittelystä, joten auto oli hyvissä käsissä. Kävin katsomassa auton etenemistä kesäkuun lopulla. Samalla soviittin aloituspäivä Heinäkuulle Kuljetus Nukalan omissa tiloissa.

Helmiäinen maalattuna ohjaamoa suojaavaan sermiin. Valitun sävyn yksi valintakriteeri oli, että helmiäissävy ei taitu kellertävään tai sinertävään suuntaan. Tämän vuoksi valitsimme Toyota Lexuksen sävyn, jossa on zirkonium-helmiäistä.
Tästä alkoi erikoismaalausten tekeminen… Auton suojasi ja pohjusti Ristimaan maalarit.

Erikoismaalaukset

Päätimme jo ennen maalaustöiden aloittamista, että julkistamme työn edetessä autosta vain tuuliohjaimeen tehtävät erikoismaalaukset sekä irto-osien candymaalaukset, pidämme kokonaisuuden piilossa Power Truck Showssa tapahtuvaan ensiesittelyyn saakka.

Tuuliohjaimen erikoismaalaukset tehtiin ensimmäisenä.

Autoon tehtiin Alahärmässä lisää sablonoita, kun Mikan kanssa suunnittelimme mm. uuden Nukalan vaakunan. Myös autoon tilattuihin roiskeläppiin painettiin Kustom King-tekstit, jotka suunniteltiin paikan päällä teitokoneella. Käytän suunnitteluun Corel Draw-vektorigrafiikkaohjelmaa.

Vaakunan maalaaaminen

Tietokonegrafiikkaa yhdisteltäessä erikoismaalauksen pohjaksi kannattaa suunnitteluvaiheessa tehdä mm. teipin leveydestä sama kuin käytettävissä olevien rajausteippien leveys. Käyttämäni 3M rajausteipit ovat samoja, mitä olin tottunut käyttämään jo aikaisemmissakin erikoismaalauksissani. Tässä työssä käytin myös Tamiya-teippejä, eli pienoismallien suojaamiseen tarkoitettuja heikkoliimaisia teippejä.

Teippileikkurilla tehty sablona siirretään autoon siirtokalvon avulla. Tässä tapauksessa tein vaakunan kahdesta teippisablonasta, koska pienestä leikkurista ei saanut kerralla sopivan kokoista sablonaa.

Ensimmäiseksi vaakuna maalattiin kirkkaalla hopealla. Tämä sävy sopii hyvin tulevan Candy-kultasävyn pohjaksi.

Tässä kuvassa on suojattu alempi vaakunan puolisko ensin teipillä, jonka jälkeen on sävytetty SEM:n Candylla muut osiot yli. Huomaa myös, että ”Alahärmä”-teksti on suojattu, joten sen pohjaksi jäi hopeinen sävy.

Aitoa hopeaa ja kultaa.. Hopea on jo aselteltu pintaan, M/N kirjainten kultaus menossa. Tein etukäteen testejä eri liimasideaineilla, jotta löysin sopivimman tuotteen automaalausjärjestelmään sopivaksi.

Vaakunan kultaustyö valmis. Poistin suojamuovin vaakunan ympäriltä. Tässä vaiheessa jätin vielä outlineteipit paikalleen, koska vaakuna suojattiin ennen pääsävyn ja muiden kuvioiden maalamista.

Vaakuna pysyi suojattuna kunnes valkoinen pääsävy ja vapaan käden tyylillä tehdyt erikoismaalaukset olivat valmiit.

Vaakuna lakattuna. Lopuksi kävin siveltimen kanssa läpi vaakunan outlinet, sillä usein teipit vuotavat, kun ne ovat kiinni autossa useita päiviä.

Erikoismaalauksia tehtäessä koen tärkeäksi, että asiakas on mukana tekemässä kanssani muutoksia suunnitelmiin, jos siihen on tarvetta. Kuljetus Nukalan historiaa ja aikaisempien näyttävien autojen grafiikoita tuli hyödyntää mahdollisimman paljon tämän Mikko Nukalan muistoauton pinnoissa. Kävimme paljon keskusteluja Mikan, Tiinan ja Sofian kanssa, jotka osallistuivat aktiivisesti auton kuvioiden suunnitteluun. Yksi merkittävimmistä ajatuksista tuli Mikalta, hän päätti, että kuva-aiheet tulisi tehdä kuten taidemaalarin siveltimistä. Päädyimme siihen, että tehdään viimeistely siveltimellä taiteilija-akryyleillä. Tässä kohtaa varmistin käytettävien maalien sideaineen soveltuvuuden automaalien kanssa.

Vanteiden ja akselien päiden maalaus

Alunperin ajattelimme jättää vanteet valkoisiksi. Kun erikoismaalausten suunnitelmat etenivät, päädyimme Candy-kultaan. Ensimmäiseksi pääsinkin heinäkuun alussa maalaamaan vanteita samanaikaisesti kun tein candy-värjäyksiä raidotuksiin. Vanteiden maalaukset olivat ensimmäinen lakattu osuus autosta.

Tein Candy-häivytykset kullalla vanteisiin. Pohjasävynä oli valkoinen teollisuusmaali, polyuretaani. Hioin vanteet huolellisesti ja pohjustin tartuntamaalilla ennen sävyjen ruiskuttamista. Lopuksi vanteisiin laitettin Dynacoat-lakka, joka kuivuu nopeasti ja luo kirkkaan, kestävän pinnan.

Raidoitusten maalaus

Raidoitusten näkyvin ja haastavin maalattava osuus oli Royal King-autossa ollut raitamalli. Sama raita koristaa myös Mikko Nukalan hautakiveä. Raitagrafiikalla on siis merkitys Kuljetus Nukalalle, mutta välttämättä satunnainen autoa katseleva ei siinä näe muuta kuin raidoituksen.

Köynnösmäinen kultainen raitamalli on Royal Kingissä ollut ensimmäisenä. Raitaa muokattiin siten, että se kapenee loppua kohti auton pääraidotuksessa, mutta mm. aurinkolipassa grafiikka on samanlaisena kuin Royal Kingissä.

Raidoitusten outlinet teetettiin teippileikkurissa ja siirrettiin siirtokalvon avulla auton pintaan. Raidoitusten malli noudattelee aikaisempien Kuljetus Nukala Oy:lle tehtyjen autojen raidoituksia. Raitagrafiikassa on vivahteita useisiin aikaisempiin raidoituksiin joita olen yritykselle maalannut.

Tästä kuvasta saa käsityksen, miten monivärinen raidoitus tehdään. Ensimmäisenä maalataan ne osiot, jotka ovan kuvassa päällimmäisenä. Kun niiden maalaus on valmis, suojataan ne ja maalataan seuraavaksi näkyvä osuus, kunnnes kaikki grafiikat ovat valmiina suojattuina. Tämän jälkeen ruiskutetaan pääsävy ja viimeiseksi otetaan kaikki suojateipit pois.

Teippaukset poistetaan pienillä pinseteillä tai terävän kynäveitsen avulla. Kuvassa näkyvät pienet naarmut ruskeassa outlinen sävyssä paikataan siveltimellä ennen lakkausta.

Yksi haastavimmista kohdista oli aurinkolipan raidoitus. tässä kuvassa suojaus menossa. Jouduin suojaamaan ympäröivät pinnat, koska candy-värin pigmentti tulee läpi varjostumana automaalin sävyistä. Haasteen tuo tässä kohteessa sijainti, jonne pääsin tikkaiden avulla.

Myös auton nimitekstit katon reunoissa olivat työläitä toteuttaa. Leikkasin metallointikullan sopiviksi paloiksi työpöydällä ja siirryin ylös auton viereen työskentelemään siten, että sain kerralla vähän isomman alueen metalloitua. Tekstin metallointiin meni kaksi 16 tunnin työpäivää tällä menetelmällä.

Kuvien maalaus

Aloitin kuva-aiheiden maalaukset kynäruiskulla. Tein luonnostelua kerralla molempiin kylkiin. Tässä vaiheessa raidoitukset olivat jo valmiina ja suojattuna. Haastavinta oli saada siveltimellä tehdyt osiot ja kynäruiskuosuudet saumattomasti sopimaan yhteen.

Viimeistelyvaihe ja päällysrakenteiden asennus

Auton erikoismaalaukset kestivät melkein 6 viikkoa. Sain omaksua nopeasti 20 vuoden takaa olevia työtaitoja, jotka osa muistuivat mieleen vasta työskenneltäessä auton parissa. Työpäivät venyivät, mutta loppuvaiheessa oli jo katsottava että fyysisesti jaksaa tehdä työn loppuun asti.

Auton lakkasi Ristimaa Customsin puolesta Mika Peltola. Välihionta tehtiin seuraavana päivänä Ristimaan maalareiden toimesta, kävin välihionnan jälkeen auton vielä läpi. Auto ehti juuri ja juuri Power Truck Show:n.

Tässä vaiheessa oma maalausurakkani oli valmis, mutta Nukalan päällirakennustiimi vasta pääsi aloittamaan. Logistisestikin oli haastavaa saada kaikki valmiiksi maalatut osat ja auto vuorollaan halliin asennuksia varten. aikataulu painoi myös päälle Power Truck Shown muodossa.

Mika Nukala kuvassa vasemmalla, Tero Rantala oikealla rungon alla. Mikan johdolla auton päällysrakenteiden asennukset ja tarvittavat muutostyöt tehtiin ennätysajassa. Yrittäjän työnkuvaan kuuluu kuljetusalalla paljon erilaisia tehtäviä joita monelle ei tule mieleenkään.

Pankot eli tukkitolpat maalattiin helmiäsvalkoisiksi Kuljetus Nukala Oy:n hallissa kun auto oli ensin saatu valmiiksi. Maalauksen suoritti Mika Peltola.

Mika on autojen rakentelussa itse mukana ja tekee suurimman osan tarvittavista muutostöistä. Näin ammatin opettajana pohdinkin, että yrittäjän moninaista osaamista tuskin pystyy millään koulutusalalla kattavasti opettamaan vaan suurin osa työtaidosta on opeteltu ja opittu vuosien vieriessä töitä tekemällä. Ylläolevassa galleriassa kuvia tehdyistä muutostöistä.

Nukalan autoja tehdään jo useammassa sukupolvessa. Kuvissa Sofia Nukala viimeistelymaalaa päällirakenteita. Sofia osallistui aktiivisesti myös Kustom Kingin grafiikoiden suunnitteluun.

Kuljetus Nukala Oy:n kuljettajat osallistuvat yhtälailla asennustöihin. Pentti Lammi, Nukalan pitkäaikaisin kuljettaja osallistuu autojen rakenteluun. Scania Kustom King on Pentin nimikkoauto.

Autoon asennettu Keslan puutavaranosturi maalattiin Keslan pintakäsittelijöiden toimesta helmiäisvalkoisella. Nosturi oli kyllä todella vaikuttavan näköinen ilmestys ja kruunasi auton tyylikkään yleisilmeen.

Power Truck Show 2023

Kuljetus Nukala Oy:lla oli oma osasto Power Truck Showssa. Vietin kaksi päivää messuilla auton vieressä ja uudistin monet tuttavuudet vuosien takaa. Auton kuvien tarinaa saimme kertoa yhtäjaksoisesti.

Scania Kustom King Power Truck Showssa 2023.

Artikkelin valokuvat: Tiina Nukala, Mika Nukala ja Jari Välkkynen

Jari

Vastaa