Kynäruiskumaalaus

Kynäruiskumaalaus

Olen koko aikuisikäni maalannut kynäruiskulla erilaisia kohteita. Itse suosin nykyään sekatekniikkaa, jossa kynäruiskulla tehdään esimerkiksi taustat ja yksityiskohdat sitten siveltimellä tai teippirajoin. Käyn tässä artikkelissa läpi erilaisia itse käyttämiäni kynäruiskumaalaustekniikoita.

Vapaan käden maalaustekniikka

Tämä maalaustekniikka vaatii tarkkaa kättä mutta toisaalta tehdyt virheliikkeet on helppo korjata uudella maalikerroksella. Melkein kaikki tunnetummat erikoismaalarit Suomessa maalasivat vapaalla kädellä 1990 -luvulla. Alla olevassa kuvagalleriassa esimerkkejä vapaan käden kynäruiskumaalaustekniikoista.

Terävärajaraidoitukset

Lähinnä ajoneuvojen ja kypärien maalauksessa otin käyttöön rajausteipit. Ensimmäinen suurempi teippirajaraidoitus tehtiin Kuljetus Nukala Oy:lle 1997 Mercedes-Benz Actros tukkiautoon. Autoa suunnitellessa Mikko Nukala halusi jotain uutta, sillä siihen asti melkein kaikki heidän autonsa oli maalattu vapaan käden tekniikalla olivat ne sitten minun tai muiden erikoismaalarien tekemiä.

Sablonamaalaukset ja True Flames-tekniikka

Olen maalannut melko vähän sablonamaalauksia, lähinnä tekstisablonia on tullut käytettettyä. Uusimmissa töissäni olen hyödyntänyt teippileikkuria ja digitaalista piirtämistä. True Flames-tyylissä käytetään irrallisia sablonoita joiden avulla saadaan liekkeihin teräviä kulmia. True Flames-tekniikkaa hyödynnettään vieläkin monissa osissa erikoismaalauksia.

Sekatekniikat

Sekatekniikkamaalausta käytän eniten taulujen ja painatusoriginaalien maalauksessa. Myös muutama moottoripyörä tai seinämaalaus on hyötynyt erilaisten taidetarvikkeiden käytöstä. Käytettäessä eri maalaustekniikoita ja materiaaleja kerroksittain, on varmistettava, että kyseinen menetelmä soveltuu sideaineiden ja muiden ominaisuuksiensa pohjalta tämän laatuiseeen työhön. Olen lisännyt kultaa ja muita lyöntimetalleja joihinkin töihini.

jari

Vastaa