Kynäruiskun huoltaminen ja käyttäminen
Tässä artikkelissa keskitymme kynäruiskun huoltamiseen ja yleisempien ongelmien ratkaisemiseen. Artikkeli on tarkoitettu peruspaketiksi kynäruiskun käytöstä ja huoltamisesta. Kynäruiskun käytön juuri aloittaneet hyötyvät artikkelista eniten.
Kynäruisku on pienikokoinen maaliruisku, joka toimii paineilmalla. Yleisesti käytössä olevat kynäruiskut ovat kaksitoimisia tai yksitoimisia. Kaksitoimisen kynäruiskun liipaisimesta painamalla vapautetaan paineilma, taakse päin vetämällä maalikanava aukeaa. Yksitoimiset kynäruiskut toimivat liipaisinta vetämällä, jolloin maalikanava avautuu samaan aikaan kuin paineilma vapautuu.
Ensimmäiset kynäruiskupatentit haettiin 1800-luvun lopulla, tällöin kynäruiskuja käytettiin valokuvien retusointiin. Nopeasti työväline havaittiin toimivaksi myös erilaisten teknisten piirustusten tekoon ja 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä ruiskutustekniikka löysi tiensä myös taiteen tekijöiden ja kuvittajien yhdeksi työvälineeksi. Nykyisin kynäruiskuja käytetään pääosin erilaisissa harrastemaalauksissa, sillä tietotekniikka-avusteiset sovellukset ovat tulleet ruiskutustekniikan tilalle valokuvien muokkaamisessa kuin teknisessä piirustuksessakin. Osa taiteilijoista suosii edelleenkin kynäruiskun käyttöä osana työskentelyään. Ruiskujen hinnat ovat halventuneet ja monesti laaturuiskujen kopiot ovat riittävän hyviä harrastekäytössä.
Millainen kynäruisku sopii ensimmäiseksi kynäruiskuksi?
Ensimmäiseksi kynäruiskuksi kannattaa valita kohtuuhintainen ja helppokäyttöinen ruisku. Ruiskun valinta riippuu miten ruiskua käytetään sekä onko tarkoitus opetella tekemään esimerkiksi vapaan käden maalauksia. Kaksitoiminen ruisku avaa enemmän säätömahdollisuuksia työn edetessä, joten vähänkin tarkempaa ja laadukkaampaa jälkeä hakevalla kaksitoiminen ruisku on oikeampi valinta. Ruiskujen hintahaitari on suuri. Olen itse käyttänyt erikoismaalarin ammatissani laadukkaita ja toisaalta hintavia ruiskuja työkaluina. Viimeisten kymmenen vuoden aikana markkinoille on tullut paljon laaturuiskujen kopiota tai lisenssillä valmistettuja halvempia malleja, jotka toimivat lähes yhtä hyvin kuin kalliimmat esikuvansa.
Pienoismalleja rakentaessa olen siirtynyt käyttämään halvempia ruiskumalleja, koska monesti pienoismallien maalaamiseen tarkoitetut maalit ovat hieman karkeampia pigmenteiltään ja sideaineiltaan kuin automaalit, joita käytän erikoismaalauksissani. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa ruiskuissa arvostamaani huoltovälin pituutta ei juurikaan huomaa, kun kuitenkin jokaisen mallin maalaamisen jälkeen ruisku tulee pestä huolellisesti.
Uuden kynäruiskun käyttöön ottaminen
Ennen ruiskun käyttöönottoa kannattaa tutustua uuteen ruiskuun ruiskuttamalla maalin ohennetta, jolloin on helppo havaita jos ruiskussa on ns. tehdassäätöjen jäljiltä jokin osa jäänyt kiristämättä. Ohenne puhdistaa myös mahdolliset varastoinnin ja kuljetuksen aikaiset suojarasvat ruiskusta. Kokeile kaikkia säätöjä ohenteen kanssa paperille. Tämän jälkeen vaihda ohenne hieman yliohennettuun maaliin ja tee koeruiskutus esimerkiksi valkoiselle paperille.
Ruiskussa ei kannata sekoittaa maalia käyttövalmiiksi, jos et tiedä miten kyseessä oleva maali käyttäytyy tai mikä on sen ruiskutusviskositeetti.(kuinka juoksevaa maali on) Tällöin sekoittaminen kannattaa tehdä aluksi erillisessä astiassa ja hakea sopiva ruiskutusviskositeetti ensin, jonka jälkeen maalin voi tehdä suoraan ruiskuunkin.
Kun ohennat maalin suoraan ruiskussa, kannattaa ensimmäisenä laittaa tippa tai pari maalin omaa ohennetta ruiskuun ja vasta sen jälkeen lisätä tarvittava maalimäärä. Tällöin ruiskussa on jo valmiiksi ohennetta niin ruiskun maalikanavan tukkeutuminen on vähemmän todennäköistä. vaikka ruiskuun laitetaankin ohentamatonta maalia.
Itse suosin lisäksi ruiskuttamisen helpottamiseen tehtyjä apuaineita, varsinkin vesiohenteiset pienoismallimaalit saattavat toisinaan vaatia niitä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Palaamme maalien soveltuvuuteen ja niiden käyttämiseen myöhemmin omassa artikkelissaan.
Kynäruiskun huoltaminen käytön jälkeen
Tyhjennä ruiskun säiliö maalista. Ruiskuta maalin ohennetta ruiskusta kunnes ruiskutussumu on väritöntä.
Tämän jälkeen puhdista ruiskun säiliö sivellintä apuna käyttäen ohenteen kanssa. Puhdista ruiskun runko ja ulkopuoli maalin ohenteella ja kuivaa ruisku huolellisesti.
Jos et maalaa ruiskulla muutamaan päivään tai ruisku laitetaan ns. säilytyskuntoon, rasvaa ruiskun liikkuvat osat silikonivapaalla, maaliruiskujen huoltamisen tarkoitetulla rasvalla.(Monesti ruiskun mukana tulee pieni ampulli sopivaa rasvaa) Huom! Älä rasvaa maalikanavaa tai säiliötä.
Toisinaan maalikanava on päässyt tukkeutumaan, jolloin ainesuutin tulee poistaa ruiskusta. Ennen kuin aloitat mitään huoltotoimenpiteitä, ruuvaa ruiskun takaosa auki, avaa neulan lukitusruuvi ja poista neula ruiskusta.
Kun irrotat ruiskusta osia, laita osat puhtaalle paperille mieluiten järjestyksessä, jolloin puhdistuksen jälkeen osat ovat helposti löydettävissä. Käytä aina ruiskun omia työkaluja ruiskun ainesuuttimen avaamiseen. Ainesuutin rikkoutuu herkästi vääntämällä liikaa, joten ole erityisen huolellinen sen suhteen.
Kynäruiskun huoltaminen jos ruisku on jäänyt pesemättä edellisellä kerralla
Toisinaan ruisku jää jostain syystä huoltamatta tai pesemättä käytön jälkeen. Itselläni löytyi yksi ruisku, joka oli melko uutena pudonnut lattialle ilman kärkisuojusta ja neula vääntynyt käyttökelvottomaksi. Ruiskuun jäi maalit sisälle, sillä kyseinen ruisku on halvemmasta päästä. Ajattelin ensin purkaa sen varaosiksi, mutta tätä juttua pohtiessani päätinkin tehdä sille täyden huollon.
Aloitin huoltamisen valmistelemalla työtilan sopivaksi ruiskun huoltoa varten. Teippasin millimetripaperin leikkausalustalle, kaadoin ohennetta(tässä tapauksessa tinneriä) kahteen kannelliseen lasiastiaan, otin tarvittavat työkalut ja materiaalit valmiiksi. Jos ruisku on niin pahasti jumittunut, että mikään osa ei lähde vääntämällä kevyesti irti, liuota ensin maalikanavaa ja ruiskun liikkuvia osia ohenteessa kunnes osat alkavata liikkua.
Suurin huolenaihe on neulan saaminen ulos ruiskusta ainesuutinta vaurioittamatta, mutta siten, että neula on vielä korjattavissa. Koska koko ruisku oli maalin peitossa, päätin vääntää ennen neulan poistamista ainesuuttimen suojarenkaan irti, jotta näkisin missä kunnossa ainesuutin on.
Neulan suoristaminen
Jos sinulla ei ole varaneulaa saatavilla, niin neulan suoristamisella saadaan lisää maalausaikaa ruiskulle. Pääsääntöisesti neula kannattaa vaihtaa samalla kun ainesuutin menee vaihtoon. Varsinkin halvemmissa malleissa neula ja ainesuutin saattavat varaosina maksaa saman tai enemmänkin kuin uusi, vastaava kynäruisku.
Kynäruiskun rungon puhdistus
Maalikanava oli tukkeutunut kuivuneesta maalista. Puhdistin ensin neulan liuottimella, jonka jälkeen työnsin neulan tylppä kärki edellä maalikanavaan poistaen irtonaisen maalin kanavasta. Tämän jälkeen laitoin ruiskun likoamaan ohenteeseen siten, että vain maalikanava on ohenteessa ja kärki osoittaa astianpohjaa kohti.
Tässä asennossa maalikanavasta irtoavat maalijäänteet putoavat ohenneastian pohjalle. Kynäruiskua ei kannata koskaan laittaa kokonaan likoamaan, sillä ruiskun muut tiivisteet eivät välttämättä kestä kaikkia ohenteita.
Kynäruiskua huollettaessa kannattaa aina lukea myös ruiskun mukana tullut huolto-ohje. Isommassa, huolellisessa huollossa puhdistan jokaisen osan ja tarkastan kaikkien o-renkaiden kunnon. Yleensä huolellinen huolto lisää ruiskun käyttöikää.
Yleisimmät ongelmatilanteet ruiskun käytössä
Ruiskusta tulee väriä katkonaisesti – Ainesuutin on löysällä tai ainesuuttimen tiiviste on vaurioitunut
Ruiskusta vuotaa maalia vaikka liipaisinta ei paineta – Ainesuuttimen ja neulan välissä on roska, ainesuutin tai neula on vaurioitunut.
Ruiskusta ei tule maalia kuten tavallisesti, vaan liipaisin pitää painaa pohjaan jolloin maali tulee joko pätkittäin tai viuhka on epämääräinen – maalin ohennus on epäonnistunut tai maalia ei ole ohennettu lainkaan, tällöin ruisku tulee huoltaa ja pestä ennen maalauksen jatkamista.
Ruisku piirtää haamumaista jälkeä varsinaisen viuhkan viereen – Neulan kärki on taipunut tai katkennut –teroita neula tai vaihda se uuteen.
Ruiskusta tulee roskia maalatessa – Maalikanavassa on vanhaa maalia tai käyttämäsi maali on huonolaatuista, tällöin puhdista ruisku ja tarpeen vaatiessa suodata maali ennen ruiskuun laittamista.
Loppujen lopuksi kynäruisku on miellyttävä ja helppo harrastusväline, kun sen pitää huollettuna ja puhtaana. Hyviä maalaushetkiä,
Jari Välkkynen